کلید مینیاتوری اشنایدر
کلید مینیاتوری اشنایدر ، در مقابل جریان هجومی از مدار الکتریکی محافظت میکند . عملکرد کلید مینیاتوری به این صورت می باشد که هنگامی که جریان هجومی بیش از جریان نامی باشد و از آن عبور کند برای اتصالی نکردن و امنیت مدار ، جریان برق و مدار را قطع میکند . کلید مینیاتوری اشنایدر یک فیوز است اما یک فیوز ساده نیست با این تفاوت که چندین بار میتوان قطع و وصل کرد . ما از این کلید ها در مدار های جریان پایین ، تابلو روشنایی و تابلو توزیع با توان کم برای حفاظت از مدار ها استفاده میکنیم . کلید مینیاتوری در دنیا به MCB شناخته می شود که مخفف miniature circuit breaker می باشد .
کلید مینیاتوری اشنایدر 2 کار اصلی دارد :
- با استفاده از رله حرارتی (بی متال) در برابر اضافه بار مدار را کنترل میکند .
- با استفاده از رله مغناطیسی جریان اتصال کوتاه در مدار را کنترل میکند .
ساز و کار کلید مینیاتوری اشنایدر
همانطور که گفته شد کلید های مینیاتوری اشنایدر با بی متال ، در برابر اضافه جریان مقاومت میکند و از طریق رله مغناطیسی اتصال کوتاه را در مدار کنترل میکند .
- المنت محافظ چیست ؟ وقتی جریانی بیش از جریان نامی وارد می شود ،المنت محافظ گرم میشود و باعث میشود مدار قطع شود ، بعضی ها به این بی متال هم میگویند.
- رله مغناطیسی چیست ؟ مانند المنت محافظ میماند اما به صورت سیم پیچ می باشد و همچنین سرعت بالاتری دارد . هنگامی که جریان هجومی وارد میشود ، هسته آن مغناطیسی میشود و به سرعت مدار را قطع میکند .
- جرقه گیر چیست ؟ زمانی که جریان هجومی قطع میشود در مینیاتوری جرقه ای به وجود می آید که توسط صفحات جرقه گیر انرژی آن تخلیه میشود و باعث میشود کلید مینیاتوری آسیبی نبیند .
مشخصات کلید مینیاتوری
- ولتاژ ضربه ای چیست ؟ مقدار پیک ولتاژ ضربه ای ، که کلید بدون خراب شدن میتواند تحمل کند .
- نوع جریان ؟ مینیاتوری های اشنایدر 3 بخش می شوند ، اولی جریان AC را پوشش میدهد ، دومی جریان DC را و سومی هر دوی این هارا .
- رنج جریان نامی ؟ مینیاتوری های اشنایدر 1 تا 4 پل دارند و از 1 تا 120 آمپر را در مدل های مختلف تحمل میکنند اما رنج متداول آن 2 تا 63 آمپر می باشد .
- قدرت قطع ؟ قدرت قطع مشخصه مهمی می باشد که میزان توانایی کلید ،در قطع جریان اتصال کوتاه عبوری از مدار است که به طور معمول از 6 تا 10 کیلو آمپر است.
منحنی قطع مینیاتوری
کلاس بندی یا منحنی قطع مینیاتوری اشنایدر به 6 قسمت تقسیم میشود :
- منحنی قطع A : تا 2 برابر جریان نامی را تحمل میکند و حساس ترین منحنی قطع شناخته میشود .
- منحنی قطع B : این کلاس در ایران پرکاربرد میباشد و از 3 تا 5 برابر جریان نامی را تحمل میکند و در مصارف غیر موتور و روشنایی استفاده میشود و در اصطلاح تندکار می باشد .
- منحنی قطع C : این کلاس هم در ایران پر کاربرد می باشد با این تفاوت که 5 تا 10 برابر جریان نامی را تحمل کرده وبرای راه اندازی موتور هایی است که توان کم و جریان بالایی ندارند و کندکار می باشند مانند کولر گازی .
- منحنی قطع D : این کلاس برای کلید های موتوری سخت مورد استفاده قرار میگیرد و از 10 تا 15 برابر جریان را تحمل میکند و برای حفاظت از بار های هجومی مورد استفاده قرار میگیرد .
- منحنی قطع K : این منحنی برای حفاظت از مدار های قدرت و ترانسفورماتور ها استفاده می شود .
- منحنی قطع Z : جریانی که بیش تر از جریان نامی باشد را بعد از مدت زمان مشخص قطع میکند .
قیمت کلید مینیاتوری اشنایدر
قیمت کلید مینیاتوری اشنایدر به مسائل مختلفی بستگی دارد ، مثلا به تعداد پل های آن بستگی دارد ، به طور معمول هر چه قدر تعداد پل بیشتر شود قیمت بیشتر میشود و همچنین مقدار جریان عبوری از کلید مینیاتوری اشنایدر ارتباط مستقیم با بالا رفتن قیمت آن دارد و حتی به تیپ کلید ها هم بستگی دارد ، مثلا اگر تولید داخل کشور باشد (Spectre) قیمت کلید مینیاتوری اشنایدر به نسبت ارزان تر از کلید مینیاتوری اشنایدر وارداتی می باشد .
شرکت تامین احتیاجات فنی تهران هر دو مدل کلید مینیاتوری اشنایدر را موجود دارد : 1) وارداتی 2) Spectre برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید کلید مینیاتوری اشنایدر با بهترین قیمت در بازار با ما در تماس باشید .
تیپ کلید مینیاتوری اشنایدر
مینیاتوری های اشنایدر موجود در ایران 3 تیپ دارند : تیپ M9 C60N تولید داخل می باشد و به نام Spectre شناخته می شود ، تیپ Acti9 C60N هم داخل ایران تولید می شود با این تفاوت که اسم اشنایدر بر روی آن خورده است و تیپ آخر ، Acti9 iC60N برند اشنایدر وارداتی می باشد .
شرکت اشنایدر الکتریک برای مینیاتوری های خود از استاندارد های زیادی استفاده میکند که در ایران به طور معمول از استاندارد (IEC/60898-1) استفاده میشود . همچنین هر تیپ مینیاتوری های سه مدل متفاوت دارد که نشان دهنده آمپر آن می باشد . ( این اعداد برای استاندارد بالا می باشد )
- N : 6KA
- H : 10KA
- L : 15KA
تفاوت سری اسپکتر و وارداتی را میتوان از رنگ بدنه مینیاتوری متوجه بشویم . اسپکتر (خاکستری) و اشنایدر (سفید)
مینیاتوری وارداتی
مینیاتوری اسپکتر
لوازم جانبی مینیاتوری اشنایدر
مینیاتوری های اشنایدر الکتریک برای بهبود در کار از لوازم جانبی هایی استفاده میکند تا روند کار را راحت تر و ایمن تر بکند .
- کنتاکت کمکی : این اکسسوری خاموش و یا روشن بودن کلید مینیاتوری اشنایدر را تشخصی میدهد و به سیستم های هوشمند فرمان میدهد که کلید OFF و یا ON می باشد .
- کنتاکت خطا : اسم دیگر این اکسسوری ، SD می باشد که نشان میدهد که در کلید مشکلی وجود دارد یا خیر و میتوانیم تغییر وضعیت را از روی تابلو ببینیم .
این کنتاکت ها به راحتی از طریق شیار هایی که در کنار خود دارند به کلید مینیاتوری متصل میشوند .
کنتاکت کمکی مینیاتوری
کنتاکت خطا (SD) مینیاتوری
ثبت ديدگاه